UNDE NE GĂSIŢI: TELEORMAN ROMÂNIA
Str. Carpați nr.71-73, Roșiorii de Vede
PROGRAM FUNCŢIONARE: 08:00 - 16:00
telefon: +40 247 466 149 email: stancu_zaharia@yahoo.com
Str. Carpați nr.71-73, Roșiorii de Vede
telefon: +40 247 466 149 email: stancu_zaharia@yahoo.com
Activităţi de predare, învăţare, evaluare
Lgenda mărţişorului spune că, odată, demult, soarele a coborât într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit, l-a răpit dintre oameni, apoi l-a închis într-o temniţă. Lumea toată se întristase. Un tânar voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. După un drum lung, care a durat trei anotimpuri, tânărul a găsit castelul zmeului, a purtat o luptă crâncenă cu acesta și a eliberat Soarele. Natura a reînviat, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. De atunci, tinerii au început să împletească doi ciucuri, unul alb şi unul roşu, pentru a le vesti primăvara.
Elevii Școlii Gimnaziale „Zaharia Stancu”, din Roșiori de Vede, Teleorman, prin proiectele Erasmus+ pe care le implementează („Do-Re-Mi”și „Integrating immigrants into society through innovative approaches in education”), au pornit pe urmele legendei, împletind fire albe și roșii, pentru a făuri mărțișoare. Rodul imaginației și strădaniei lor va merge către Asociația „Aura Ion”, pentru a fi valorificate în sprijinul unor donații în educație.
Mulțumim Asociației „Aura Ion”, pentru colaborare și vă urăm tuturor să aveți o primăvară plină de bucurie!
„Muzica exprimă ceea ce nu se poate spune în cuvinte și despre care nu se poate tace”, Victor Hugo
Înțelegând importanța rolului muzicii în viața oamenilor, Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, din Roşiori de Vede implementează, în perioada 2020-2022, proiectul Erasmus+ „Do-Re-Mi”, având numărul de referință: 2020-1-IT02-KA229-079246.
Partenerii proiectului din Italia, Cipru , Grecia și România s-au întâlnit la Milano, în cadrul primei întâlniri de proiect, unde au fost stabilite responsabilitățile, programul întâlnirilor și alte detalii de implementare a proiectului.
ÎNTÂLNIREA PROFESORILOR DIN REPUBLICA CIPRU
în cadrul Proiectului Erasmus+ „Do-Re-Mi”
Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, din Roşiori de Vede, implementează proiectul Erasmus+ „Do-Re-Mi”, cu numărul de referință: 2020-1-IT02-KA229-079246, în perioada 2020-2022.
În perioada 16-18 mai 2022, partenerii din Italia, Cipru , Grecia și România s-au reunit în Cipru, în cadrul celei de-a doua întâlniri de proiect.
Școala noastră a fost reprezentată la această întâlnire de doamna director, Gina Stăvărache, doamna Heroiu Liana și doamna profesor învățământ primar, Loreta Țivlea.
Programul celor trei zile de întâlniri de lucru a cuprins activități de predare-învățare, mese rotunde de discuții, vizite culturale, precum și activități de deschidere și încheiere a lucrărilor comune.
Prima zi de activități a debutat la ora 9:00, când a avut loc sosirea la Școala Specială Apostolos Varnavas, Cipru, urmată de un eveniment de întâmpinare materializat printr-un cântec de bun venit și cântece și dansuri tradiționale. Acestea au fost urmate de un tur al școlii.
Activitățile au continuat cu jocuri de încălzire, la care au participat toți elevii prezenți la întâlnirea de proiect, coordonați fiind de profesorul de ed. fizică al școlii din Cipru,
A avut loc o prezentare de instrumente muzicale tradiționale, susținută de specialistul în fabricarea instrumentelor, domnul Andreas.
Participanții au avut parte de o prezentare amănunțită a istoriei locale apoi au vizitat muzeul Liopetri Barn, după care a avut loc transferul la Protaras, pentru o excursie cu barca, finalizată la biserica Sfântul Nicolae.
A doua zi de activități a început cu realizarea instrumentelor muzicale și prezentarea lucrărilor printr-o scurtă demonstrație muzicală.
După finalizarea activității muzicale a avut loc transferal participanților de la școală la morile Hadjigiorki, unde s-a participat la o demonstrație interactivă de producere a pâinii, în stil traditional cipriot, apoi participanții au avut posibilitatea să guste produsele de panificație produse chiar de ei.
La finalul turului din jurul morii Hadjigiorki a avut loc plecarea spre Agia Napa, la Muzeul Thalassa și excursie la Muzeul de Sculptură.
În ultima zi de activități, tările participante au prezentat cântece tradiționale, cu folosirea instrumentelor muzicale produse la activitățile din zilele anterioare. Țara noastră, reprezentată de echipa de elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, a interpretat cântecul popular „Pe la noi pe Teleorman” și a prezentat câteva selecții de dansuri populare, susținute de Mircea Cosmina și Grecu Gheorghe, elevi ai școlii noastre și membri ai ansamblului de dansuri „Voiniceii” .
După încheierea activității muzicale a avut loc deplasarea la Larnaca (tur cu ghid), cu sosire la „Biserica Angeloktisti” din Kiti, plimbare în jurul bisericii antice - protejată de UNESCO. La plecarea spre spre Larnaca s-a făcut și o oprire rapidă la Lacul Sărat.
Vizita culturală s-a încheiat cu turul de la biserica „Sfântul Lazarus” și vizitarea Centrului de Creativitate Culturală din Larnaca.
Au urmat feedback-ul, concluziile și închiderea întâlnirii din proiectul Erasmus+ „Do-Re-Mi”, marcată de o seară tradițională cipriotă, în care profesorii și elevii școlii gazdă au prezentat un spectacol de dans traditional.
„Do-Re-Mi”– Un alt Proiect Erasmus+ K2, la Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, din Roșiori de Vede
Din cele mai vechi timpuri, muzica a constituit subiectul multor discuţii, obiect de meditaţii şi reflecţii, atât pentru oamenii simpli, cât și pentru cele mai lucide minţi ale omenirii.
Muzica este o artă cu rol esential în viața noastră, fiind recunoscută ca o modalitate unică de exprimare a emoțiilor și sentimentelor și o cale de comunicare între oameni.
”Muzica exprimă ceea ce nu se poate spune în cuvinte și despre care nu se poate tace”, Victor Hugo
Înțelegând importanța rolului muzicii în viața oamenilor, Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, din Roşiori de Vede implementează Proiectul Erasmus+ „Do-Re-Mi”, având numărul de referință: 2020-1-IT02-KA229-079246.
Proiectul se desfașoară în perioada 01.09.2020 – 31.07.2022, este finanțat cu sprijinul Uniunii Europene, prin Programul Erasmus+ și se adresează elevilor ciclului primar.
Parteneri în acest proiect sunt :
Istituto Professionale „Falck”, Sesto San Giovanni, Italia
Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, Roșiori de Vede, România
EIDIKO SXOLEIO APOSTOLOS VARNAVAS AMMOHOSTOU, Liopetri, Cipru
AGRUPAMENTO VERTICAL DE ESCOLAS DE ARGONCILHE, Santa Maria da Feira, Portugalia
1st special primary school, din Peristeri -Atena, Grecia
IISS „Charles Darwin”, Roma, Italia
Prin desfășurarea activităților din Proiectului Do-Re-Mi, ne dorim să inițiem punți de comunicare între copii, să le oferim elevilor noștri un cadru prietenos de manifestare a sentimentelor, prin muzică, expresie corporală, mimică și gestică.
Credem că practica muzicală reprezintă o strategie reală pentru completarea învățării, implicând sfera emoțională, expresivă, comunicativă și socială a fiecărui participant.
Activitățile muzicale de grup, cum este cântarea corală, pot ajuta concret la depășirea oricăror dificultăți de limbă, de înțelegere, de integrare socială sau pot evidenția și dezvolta calități particulare ale sensibilității și expresiei muzicale. În plus, participarea la o mobilitate, într-un proiect la nivel European, va oferi elevilor noștri nu numai posibilitatea de a-și dezvolta abilități de comunicare, ci vor obține o experiență unică, de viață. Întâlnirile transnaționale și activitățile de învățare ale proiectului vor oferi elevilor posibilitatea de a comunica cu colegii lor din alte țări, pentru a experimenta diversitatea culturii și istoriei europene.
Acest proiect este o oportunitate atât pentru profesori cât și pentru elevi, pentru a împărtăși diferite modele de bune practici, din cadrul instituțiilor partenere.
Prin intermediul activităților desfășurate în cadrul proiectului, elevii vor reuşi să lucreze mai uşor în echipă, să-şi dezvolte încrerea, spiritul de colaborare, să comunice mai uşor între ei, dar şi cu părinţii şi cadrele didactice.
Str. Carpați nr.71-73,
Roșiori de Vede, TELEORMAN,
Tel: +40 247 466 149