INTEGRATING IMMIGRANTS INTO SOCIETY THROUGH INNOVATIVE APPROACHES IN EDUCATION

Descrierea proiectului
Proiectul Erasmus KA 2 ,, Integrating immigrants into society through innovative approaches in education,, (2020-1-PL01-KA229-081602_3) se desfășoară pe parcursul a doi ani școlari, în perioada octombrie 2020- octombrie 2022.
Școala noastră, care este o școală incluzivă, întâmpină dificultăți de integrare a elevilor care vin din alte țări și nu cunosc foarte bine limba română, elevi rromi, elevii care au unul dintre părinți de altă cetățenie ( turcă, arabă etc.), elevi care au început studiile în România, apoi au plecat alături de părinții care lucrează în străinătate și au revenit în țară unde își continuă studiile, elevi proveniți din Centrele de plasament, copii aflați în grija unui asistent maternal etc. Acești copii pot fi grav afectați de excluziune educațională sau bariere lingvistice.
În derularea acestui Proiect sunt implicați 5 parteneri educaționali, din tot atâtea țări europene: Zespol Szkol Nr 1 Polonia , SEPUGS "Vasil Antevski Dren" Macedonia, Școala Gimnazială "Zaharia Stancu" România, Istituto Tecnico Industriale Statale ,,Alessandro Volta,, Italia și Huzurkent Kazım Karabekir OrtaOkulu Turcia.
Prin intermediul acestui Proiect, se urmărește identificarea unor tehnici de lucru eficiente cu acești elevi și a unor unor practici educaționale care, din punctul de vedere al profesorilor, vor face ca integrarea lor în mediul școlar să funcționeze.
Principalele obiective ale acestui proiect sunt:
1. Elimina discriminării, rasismului și xenofobiei față de elevii din grupul țintă.
2. Întocmirea unor planuri educaționale și de lucru care să țină cont de multiculturalismul european și strategia comună de educație a UE.
3. Asigurarea schimbului de experiență între cadrele didactice din instituțiile partenere și aplicarea de metode de predare inovatoare.
Prin intermediul activităților desfășurate se urmărește sprijinirea profesorilor care au elevi din grupul țintă, să devină mai conștienți și să înțeleagă aspectele etnice, rasiale și culturale legate de aceștia, în scopul integrării lor eficiente . În cadrul proiectului vor avea loc vizite la instituția organizatoare iar activitățile desfășurate vor îmbina aspectele practice cu cele teoretice, care vizează aspecte legate de problemele cu care se confruntă acești elevi, precum: politicile educaționale care îi sprijină, integrarea lor eficientă în școală, evitarea părăsirii timpurii a școlii, a abandonului școlar, dezvoltarea sentimentului de apartenență, crearea unui mediu sigur pentru aceștia, identificarea modalităților eficiente de gestionare a conflictelor apărute în clasă, rolul educației interculturale și obiective, crearea unei culturi incluzive în școală, educație interculturală în fiecare școală participantă, integrarea conținutului intercultural în toate domeniile curriculumului, exemple de activități interculturale.
În urma desfășurării activităților propuse se așteaptă obținerea unor rezultate măsurabile precum: pefecționarea competențelor lingvistice, parcurgerea conținuturilor Programelor școlare, integrarea lor în clasă și a familiilor acestora în comunitatea locală, dezvoltarea capacității de socializare, reducerea abandonului școlar, crearea unui mediu bazat pe toleranță și incluziune, dezvoltarea stimei de sine și a sentimentului de apartenență etc.
Activităţi
Activitate -Mărțișoare pentru educație
Lgenda mărţişorului spune că, odată, demult, soarele a coborât într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit, l-a răpit dintre oameni, apoi l-a închis într-o temniţă. Lumea toată se întristase. Un tânar voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. După un drum lung, care a durat trei anotimpuri, tânărul a găsit castelul zmeului, a purtat o luptă crâncenă cu acesta și a eliberat Soarele. Natura a reînviat, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. De atunci, tinerii au început să împletească doi ciucuri, unul alb şi unul roşu, pentru a le vesti primăvara.
Elevii Școlii Gimnaziale „Zaharia Stancu”, din Roșiori de Vede, Teleorman, prin proiectele Erasmus+ pe care le implementează („Do-Re-Mi”și „Integrating immigrants into society through innovative approaches in education”), au pornit pe urmele legendei, împletind fire albe și roșii, pentru a făuri mărțișoare. Rodul imaginației și strădaniei lor va merge către Asociația „Aura Ion”, pentru a fi valorificate în sprijinul unor donații în educație.
Mulțumim Asociației „Aura Ion”, pentru colaborare și vă urăm tuturor să aveți o primăvară plină de bucurie!
Activitate -Realizarea unui logo al Proiectului
Elevii școlii noastre și în special elevii din categoriile vizate de proiect au realizat mai multe lucrări cu posibile logo-uri ale Proiectului, în activitățile desfășurate online sub atenta supraveghere a cadrelor didactice din școală. Aceștia au folosit în realizarea acestor logo instrumente digitale precum programele .. Canva,, și Postermywall.
Activitate - Copii din alte țări ale lumii
Scopul activității l-a constituit familiarizarea elevilor din grupui țintă și nu numai, cu diferite sisteme de educație din diferite țări ale lumii. Activitatea i-a ajutat să înțeleagă că deși sunt diferiți (prin culoarea pielii, cultură, sistem de educație) toții copii au aceleași nevoi și drepturi. Elevii au înțeles mai bine noțiuni precum ,,integrare,, ,,imigranți,, ,, societate,, ,,educație,,.
Activităţi de predare, învăţare, evaluare
,,Drepturile omului, drepturile noastre,,
Drepturile copilului sunt reglementate de Convenția asupra Drepturilor Copilului adoptată de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite la data de 20 noiembrie 1989. Copiii au drepturi oriunde s-ar afla - acasă la părinții naturali, în familii substitutive, în instituții de îngrijire sau la scoală. Părinții și familiile, grupurile profesionale care lucrează cu copiii, dar și orice cetățean responsabil ar trebui să știe de existența acestor drepturi. Dar cel mai important este ca fiecare copil să își cunoască drepturile. Elevii școlii noastre au participat la activitatea ,, Drepturile omului, drepturile noastre,, în care s-au familiarizat cu aceste drepturi. Fiecare copil are aceleași drepturi indiferent de etnie, naționalitate, mediu social etc.
Activitate - ,,Copil ca tine sunt și eu ,,
Scopul activității l-a constituit familiarizarea elevilor cu termenul de ,,prietenie,,. Prietenia este o relație afectivă și de cooperare între ființe umane, care se caracterizează prin sentimente de simpatie, respect. Prietenia presupune identificare trăsăturilor definitorii ale unei persoane și acceptarea acesteia . Implică integrarea unui copil în grupul de joacă sau în grupul clasei. Școala noastră este peocupată de integrarea scolara a tuturor copiilor . Integrarea școlară este un proces de includere in scolile de masa/clase obisnuite, la activitatile educative formale si nonformale, a copiilor aflați în categoriile de risc, copii considerati ca avand cerinte educative speciale.
Accesări: 969